Botoks ile Aşırı Terleme Tedavisi
Aşırı Terleme Nedir?
İnsan vücudundaki ter bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak cilt yüzeyine salınan ter miktarının artmasına aşırı terleme denir. Aşırı terlemenin hemen hemen sürekli olarak devam etmesi ve kişinin günlük yaşamını etkileyecek derecelerde olması bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Aşırı terleme (hiperhidrozis) hastalığı toplumun %1’inde görülebilmektedir.
Bu hastalıkta vücut ısısını düzenlemek için gerekli olan miktardan çok daha fazla ter yapımı söz konusudur. Terleme bölgeleri genellikle koltuk altları, avuç içleri, ayak tabanları ve alındır. Bazı kişiler o kadar çok terler ki günde birkaç kez kıyafetlerini değiştirmeleri gerekebilir. Ayrıca terleme olan bölgelerde bakteri üremesi kolaylaşacağı için rahatsız edici bir kokuya neden olur ve kişinin fiziksel ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkiler. Örneğin elleri fazla terleyen kişiler sosyal çekingenlik yüzünden el temasından ve tokalaşmaktan kaçınabilir. Hasta terleyeceği endişesine kapıldığı zaman, terlemesine neden olan uyarılar artarak terlemeyi daha da arttırabilir ve bir kısır döngüye girilir.
Nedenleri
Aşırı terlemenin en önemli nedenleri arasında stres, uyarıcı ilaçlar, tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinin hastalıkları, menopoz, kan şekeri düşüklüğü, şişmanlık, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve hormonlar yer alır.
Aşırı terleme şikayeti olan hastalarda nedenler tek tek araştırılır ve sorun saptanamadığı durumlarda sempotik sinir sisteminin doğuştan fazla çalıştığı düşünülür.
Terlemenin Tedavisinde Yardımcı Yöntemler:
- Açık renkli, pamuklu ve bol kıyafetler giyilmelidir.
- Aşırı terleyen bölgeye yönelik kurutucu pudra ve solüsyonlar kullanılabilir.
- Çalışma ortamı serin tutulmalıdır.
- Sıcak ve alkollü içecekler terlemeyi arttırır.
- Bol su içilmelidir, çünkü aşırı terleme vücudun susuz kalmasına yol açar.
- Ter kokusunu ağırlaştıran sarımsak, soğan, pastırma, sucuk gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Sabah akşam ılık duş alınmalıdır.
- Stresli ortamlardan olabildiğince uzak kalınmalıdır.
- Enjeksiyon tedavisi.
Enjeksiyon Tedavisi
Aşırı terleme hastalığında etkili, uygulaması kolay ve ameliyat gerektirmeyen tedavi şekli toksin madde enjeksiyonudur. Uygulamadan önce özel bir test yapılarak terleme bölgeleri ve miktarları ölçülür. Daha sonra uygun dozlar hesaplanarak, aşırı terleme olan bölgeye çok ince uçlu iğneler ile birkaç bölgeden toksin solüsyonu enjekte edilir. Etki uygulamadan 3-7 gün sonra başlar ve 8-12 ay boyunca etkisi devam eder.
Bu konuda deneyimli uzman hekimler tarafından yapıldığında, Enjeksiyonun hiçbir yan etkisi görülmez ve sonuçlar çok daha başarılı olur.