Ben’ler
Ben (Nevüs) Nedir?
Benler; vücudun her yerinde görülebilen sıklıkla kahverengi, oval ya da yuvarlak iyi huylu oluşumlardır. Benler deriye rengini veren pigmenti üreten ve melanosit adı verilen hücrelerden köken alır. Benlerin bir kısmı doğuşta varken bazıları ise özellikle gençlik döneminde ortaya çıkar.
Belirti ve bulgular
Benler vücudun herhangi bir yerinde çok değişik görünümlerde ortaya çıkabilirler. Deri renginde veya pembemsi, açık kahverengi, kahverengi hatta bazen mavi-siyah renkte olabilirler. Benler oval veya yuvarlak, deriden kabarık veya düz, kıllı veya kılsız görünümde olabilirler.
Benler zamanla değişikliğe uğrayabilir; ergenlik dönemi, gebelik, güneşe maruz kalma ile büyümeleri hızlanır, yenileri çıkabilir. Doğuştan benler de sonradan olanlara benzer görünümde olabilir ama genellikle edinsel benlerden daha büyük ve daha kıllıdırlar.
Benlerin Çıkartılması
Halk arasında benlere “bıçak değdiği” zaman kötüye dönüşebilecekleri hakkında yanlış bir inanış vardır. Oysa tam tersi tehlike taşıyan benlerin cerrahi olarak çıkarılmaması durumunda yaşamı tehdit eden “MalignMelanom” isimli bir deri kanserine dönüşüm riskleri vardır. MalignMelanom,tüm dünyada hızla artmakta olan kötü seyirli bir kanser tipidir.Bu nedenle,tehlikeli benlerin tespiti ve çıkarılması kişinin hayatını kurtarabilir. Halk arasında başka bir inanışta ben cerrahi olarak alındıktan sonra kanserin arttığı inanışı ki çok yanlış bir durumdur. Oysaki hergün çok sayıda ben Plastik Cerrahlar tarafından çıkarılmakta ve o insanlar kansere yakalanmamaktadır.
Mevcut cilt lezyonlarının çıkartılması işleminin bu konuda en çok tecrübesi olan ve estetik uygulamalar nedeniyle izlerin en az kalmasını sağlayacak olan Estetik Plastik Cerrahi Uzmanlarınca yapılması gerekir.
Ben Çıkartma Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
Ben çıkartma ameliyatları benin büyüklüğüne göre uygun birkesiden benin tüm katmaları ve kökü temizlenmek suretiyle yapılır.Kesiler daha sonra estetik olarak dikilir.
Ben çıkartma ameliyatları (Nevüs) Sonrası bakım
Ben çıkartma ameliyatları sonrasında hasta kesinin yapıldığı yeri 1 gün süreyle fiziki temastan korumalıdır. Ayrıca o bölgeye 2 gün süreyle su değmemesi gereklidir. Vücuttaki özel yerler dışında ben ameliyatı sonrası pansuman 2 gün sonra yapılır. Bazı bölgelerde bu süre bir haftaya kadar uzar. Ben ameliyatı sonrası çıkarılan benin kanser riski taşıdığından şüpheleniliyor ise patolojik incelemeye gönderilir.