Saç Ekimi
Saç Dökülmesinin Nedenleri
Yaşlılık, hormonal değişiklikler, soya çekim, sigara, aşırı kilo alıp verme, yanık ve travmalardır. Saç kaybı nedeni ile müracaat eden hastalara önerilecek tedavi yöntemler şunlardır;
1- Doku Genişletilmesi
Saçsız olan bölgenin hemen yanındaki saçlı derinin altına özel balonlar yerleştirilir ve bu balonlar belirli zaman aralıklarında şişirilerek saçlı derinin genişlemesi sağlanır. Genişleyen saçlı deri, ikinci bir ameliyat ile çıkarılan saçsız derinin yerine yayılarak, saçsız olan bölge küçültülmüş veya tamamen yok edilmiş olur.
2- Flep Ameliyatı
Saçsız bölge çıkartılır ve saçlı derinin bir bölümü kaydırılarak bu bölgeye taşınır.
3 -Deri Küçültme
Küçük saçsız alanlar için kullanılır. Saçsız alan çıkartılır ve her iki taraftaki saçlı deri ortada birleştirilerek dikilir.
4- Saç Ekimi
Saç ekimi yapabilmek için hastaların kafalarının arka ve yan taraflarında sağlıklı saçlar olmadır. Saç rengi sertlik derecesi dalgalı ve kıvrımlı olması gibi faktörler yapılacak girişimin sonucunu etkilemektedir.
Ameliyat Öncesi Dönem
Saç ekimi bu konuda eğitim almış ve deneyimli olan bir doktor ve ekibi tarafından gerçekleştirildiği taktirde güvenli bir girişimdir. Ekim tekniklerinde olduğu kadar aynı zamanda doku genişletilmesi ve flepler üzerinde de deneyimi olan ve hangi tür cerrahi girişimin size daha uygun olabileceğini bilen bir doktoru seçmelisiniz. Eğer doktorunuz bu tekniklerden sadece birisini yapabildiğini söylüyorsa bu konuda daha deneyimli bir hekime gitmelisiniz. Eğer sigara içiyorsanız cerrahi girişimden bir iki hafta önce bırakmanız uygun olur ayrıca kanamayı arttırabilecek aspirin gibi ilaçlar alıyorsanız mutlaka doktorunuza bilgi veriniz.
Ameliyat
Saç ekimi genellikle sedasyon altında lokal anestezi yapılarak gerçekleştirilir. Doku genişletilmesi ve flep uygulaması gibi daha karmaşık girişimlerde genel anestezi uygulanır. Ense bölgesindeki saçlı deriden yaklaşık 2 cm. kalınlığında ince bir şerit alınır. Bu şeridin alındığı bölge, her iki taraftaki saçlı deri ortada birleştirilerek kapatılır ve bu bölgede herhangi bir kalıcı problem oluşmaz. Alınan ince şerit üzerindeki saç hücreleri birer, ikişer veya en fazla üçer saç kökü içerecek şekilde parçalara ayrılır. Saç ekilecek bölgede özel iğnelerle delikler açılarak daha önce hazırlanan saç kökleri bu yuvalara yerleştirilir. Genellikle başarılı bir sonuç için 6 ay sonra ikinci bir operasyon gerekebilir.
Ameliyat Sonrası Dönem
Ameliyattan sonra o bölge 4-5 gün kapalı tutulur. 5. günden itibaren saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Zorlu aktiviteler sonrası saçlı deriye olan kan akımı artacağından dolayı saç ekimi yapılan alanlarda veya dikiş hattınızda kanama olabilir.bu nedenle 3 hafta kadar zorlu egzersizlerden kaçınmanız gerekir. Ekilen saçlar yaklaşık 6 hafta sonra kendiliğinden dökülürler, daha sonraki 2 ay içinde de kalıcı saçlarınız çıkmaya başlar.