Ben Nedir?
Tıp dilinde "Nevüs" olarak adlandırılırlar. Halk dilinde ise "Ben" olarak bilinirler.
Nevüsleri "melanositler" meydana getirirler. Melonist hücreleri "melanin" adlı bir boya maddesi yaparak deriye rengini verirler. Melanosit hücreleri derinin normal yapısında da bulunmaktadırlar.Benlerin oluşmasını sağlayan hücreler aynı şekilde melanin pigmenti üretirler. Fakat oranları deriye göre daha yoğun olduğu için koyu renk olarak görünürler.
Çoğunluğu zararsız olan benler, çoğunlukla siyah veya kahverengi renk olurlar. Bazı ben'ler deri seviyesindedir, bazıları ise deriden kabarık dururlar. Bazı benlerin üzerinde kıl veya tüyler olabilir. Boyut olarak çok değişkenlerdir.
Benler doğum esnasından itibaren bulundukları gibi sonradan da çıkabilirler. Doğumdan itibaren görünen benlerin bir kısmında çok düşükte olsa deri kanseri oluşma ihtimali vardır. Bir benin doğum anından itibaren görülmesi bu benin iyi huylu olduğunu göstermez. Normal bir bireyde 13 - 15 adet bulunur. Ben sayıları ilerleyen yaş ve güneş ışınlarına maruz kaldıkça artarlar. Benler bulundukları yere, renklerine veya köken hücrelere göre farklı isimler ile adlandırırlar.
Tenimizde bir çok ben bulunur. Bu benlerin sayısında farklı sebeplerle artış meydana gelebilir. Bazıları ultraviole ışınlarının tesiri ile ortaya çıkar ve çoğalırlar. Yaşın ilerlemesi ile sayılarının daha da arttığı, renklerinin ise açık ve koyu olduğu görülmektedir. Genellikle açık tenli ve uzun süreli güneşe maruz kalmış bireylerde daha fazla ben görülür.
Hangi Ben'lerin Alınması Uygun Olur?
- 5 mm’den büyük olanlar;
- Birden fazla renk içerenler veya alacalı bir renge sahip olanlar;
- Çevresi düzensiz, belirsiz, silik olanlar, bir tarafa akıyor izlenimi verenler;
- Üzerinde yara açılan, kanamaya meyilli benler;
- Etrafı kızaran benler;- Sıkça tahriş olan (saç içinde, elbise askısı, sütyen kuşağı, kemer bölgesi, gömlek yakası bölgesinde, erkeklerde traş bölgesinde) benler;
Benler nasıl çıkartılır?
Genellikle lokal anestezi ile alınırlar. Ben çevresine uyuşturucu ilaç verilir. Etrafındaki sağlam doku ile çıkartılan ben'in yerini kapatmak için genelikle birkaç tane dikiş gerekir. Ben çıkartıldıktan sonra patolojik incelemeye gönderilir. Bazı benlerin tedavisi için cerrahi uygulama yerine kriyoterapi, radyofrekans veya elektrokoagülasyon gibi metodlar uygulanabilmektedir. Bu konuda estetik plastik cerrahi uzmanınız sizi aydınlatacak ve size en uygun yöntemi sunacaktır.