fbpx
info@erhansafak.com.tr - 0224 234 09 00

Dolgu İle Dudak Kalınlaştırma (Dudak Dolgusu)

Dudak Kalınlaştırma Nedir?

Yüzün estetik görünümü insanın doğası gereği oldukça önemli bir konudur. Bu anlamda dudakların yüzün estetik görünümündeki yeri tartışılmaz büyük bir öneme sahiptir. Dudaklar gerek güzellik, gerekse çekiciliğin yıllardır süregelen simgesi durumundadır. Böylesine öneme sahip dudaklarımız ise genellikle fiziki durumunda genetik mirasları taşır. Yani daha çok doğuştan gelen bir şekildedir. Oysa dudaklar kişide dikkat çeken ilk detaylar arasında yer almaktadır ve kişinin yüz güzelliğine büyük katkı sağlamaktadır. Dudak bölgesinin estetik açısından dolgun ve güzel olması kişinin yüzüne dirilik, gençlik ve sağlıklı ifadesi katar. Sağlıklı ve estetik bir görünüme sahip dudaklar yüz hatları ile uyumlu yani; burun, yanaklar, göz ve çevresi ile kaş, çene ve diş yapısı ile uyumlu ve orantılı olmalıdır.

Estetik operasyonlar içinde son yıllarda oldukça popüler olan dudak dolgusu ya da diğer adı ile dolgu ile dudak kalınlaştırma estetik ve ağrısız bir teknik operasyondur. Bu teknik operasyonların uygulanma nedenlerinin başında dudak görünümünde ki estetiksel bozukluklar ve yaşlanma sonucu işlevsel eksiklikler yer almaktadır.

Dudak Kalınlaştırma Kimlere ve Hangi Durumlarda Yapılır?

 

Dudak kalınlaştırma operasyonları genellikle ince ve belirsiz dudaklar ile zamanla yaşlanan vücuda bağlı olarak doku erimesi, ve kırışıklık ile estetik güzelliğini yitiren dudaklara uygulanır.

Günümüzde pek çok kadın çok ince dudaklara sahip olmaktan şikayetçidir. Özellikle yüz hatlarına uymadıklarını düşündükleri dudaklarda kendilerince daha çok makyaj malzemelerinin  de yardımı ile geçici çözümler üretmektedirler. Oysa sürekli makyaj ile gezmenin ya da makyaja zaman ayırmanın neredeyse imkansız olduğunu bilen bayanların ilk tercihi dudak estetiği operasyonu olmalıdır. Makyaj ile ince dudakları belli süre gizleyebilir, geçici süreliğine çözüm üretebilirsiniz.  Dolgu maddeleri ile dudak kalınlaştırma operasyonu ile ise hem daha dolgun dudaklara sahip olabilir, hem de dudağınızın istediğiniz bölgelerini öne çıkarma olanağı sağlarsınız.

Kısacası dudak kalınlaştırma estetiksel olarak güzel, dolgun ve yüz hatları ile uyumlu dudaklara sahip olmak isteyen bayanların ilk tercihi olmalıdır.

Dudak Kalınlaştırma Yöntemleri Nelerdir?

Estetik doktorları dudak dolgunlaştırma yöntemi olarak bir çok farklı dudak dolgunlaştırma yöntemleri kullanmaktadır. Burada dudağın yapısı, operasyon geçirecek kişinin talebi ve yüz ve vücut hatlarının operasyona uygunluğu gibi kısaslar önemli yer tutmaktadır. Bayanların en çok merak ettiği ve her yerde bilgi edinmek için aradığı konuların başında gelen dudak kalınlaştırma yöntemleri ya da diğer adı ile dudak büyütme yöntemleri konusunda bir çok farklı yöntem uygulaması mevcuttur. Ancak bunları şu şekilde sınıflandırabiliriz; 

- Silikon İle Dudak Kalınlaştırma (Sıvı Silikon ve Silikon Yağı)

Sıvı silikon ve silikon yağı  ile dudak Kalınlaştırma yöntemi günümüzde kullanılmayan bir yöntemdir. Bu yöntem bizim gibi değerli estetik doktorlarının tercih etmediği hatta Amerikan gıda ve ilaç kurumu FDA tarafından estetik dolgu maddesi olarak satılması ve direk doku içine enjeksiyonu yasaklanmış bir dudak estetiği yöntemidir. Bunun başıca sebebi dudağa enjekte edilen sıvı silikonun zamanla dudak içi dokularda yer değiştirmesi, doku içinde yayılması ve asla çıkarılamamasıdır. Ayrıca bu durum bir çok hastada çeşitli komplikasyonlara neden olması da bu yöntemi kullanmamamıza neden olmaktadır. Bu yöntem geçmişte 1960 ile 1970 'lerde çok popüler bir yöntem olsa da artık günümüzde tercih edilmeyen dahası doktorlarca uygulanmayan bir yöntemdir. Ancak yine de sağlıksız koşullarda, hastanın sağlığını da hiçe sayarak gizlice bu tarz operasyonların yapıldığını ve operasyon sonucu sıkıntıların yaşandığını duyuyor, bu gibi vakalar ile karşılaşıyoruz. Sıvı silikon dudaklar sıvının sürekli dudak içinde yer değiştirmesi sonucu güzelleşmek için yapılan bir operasyondan aslında dudağınızda kalıcı hasarlara sebep olabilecek operasyona döndüğü uygulamalardır. Ülkemizde hiçbir plastik cerrah yüze sıvı silikon veya silikon yağı enjeksiyonu uygulamamaktadır.

- Geçici Dolgu Maddeleri İle Dudak Kalınlaştırma

Dolgu maddeleri ile dudak kalınlaştırma günümüzde en yaygın kullanılan dudak dolgunlaştırma yöntemlerinin başında gelmektedir. Bu yöntemleri şu şekilde sınıflandırabiliriz;

Kollajen Dolgusu: Bu dolgu sığır derisinden elde edilen bir dolgudur. Son zamanlarda neredeyse uygulaması durmuş bir dolgu yöntemidir. Kullanımının durma sebeplerinin başında halk dili ile bilinen hayvanlarda görülen deli dana hastalığının artması ve alerji riskinin olması gelmektedir. Ancak yine de bu uygulamayı tercih eden bayanlar olmaktadır ki onlara da operasyon öncesi alerji testi yapılması şarttır.

Hyaluronik Asit Dolgusu: Hyaluronik asit en yaygın olarak kullanılan dolgu malzemelerinin başında gelmektedir. Bu malzeme yüzlerde oluşan kırışıkları gidermek için de kullanılmaktadır. Hyalüronik asit aslında derimizin yapısında bol miktarda bulunan doğal bir maddedir ve bu madde cildin sağlıklı, canlı ve hacimli görünmesine yardımcı olur. Hayvansal bir madde olmadığı içinde operasyon öncesi test gerektirmez ve güvenler kullanılabilir. Bu madde günümüzde dudak dolgusunda en çok kullanılan maddedir. Bunun başlıca sebebi vücutta hiç bir iz bırakmaması gelmektedir. Asla yan etkisi yoktur, rahat ve ağrısız bir işlemdir. Hatta hasta elindeki ayna ile yapılan işlemi izler ve ne kadar dolgunluk istiyorsa hekimini yönlendirebilir. Bazı hastalarda bir iki gün süren hafif bir ödem yani şişlik ve kızarıklık olabilir ama bu durum geçicidir. İşlemin bitmesinin ardından sonra hasta normal günlük hayatına devam edebilir. Dolgu maddesi tedavisi sonrasında o bölgelere bir hafta boyunca hafif masaj uygulanır. Bir hafta sonunda gerekli görülürse aynı bölgelere ek dolgu uygulanabilir.

Katı Dolgular :

Pek fazla tercih edilmeyen bir yöntemlerdir. Katı dolgu yöntemleri enjekte yöntemi ile değil ufak bir ameliyatla yerleştirilen malzemelerdir. Katı dolgu yöntemlerinde Alloderm ve Gortex adı verilen maddeler kullanılır. Alloderm insan derisinden elde edilir. Konulduktan sonra 1 yıl içinde eriyerek kaybolur. Gortex denilen malzeme ise kalıcıdır. Dudak kenarlarından yapılan küçük kesilerden dudak içine yerleştirilir. Konulduğu şekilde kalır ve şeklini muhafaza eder. Sakıncası ise zamanla dudağı delerek dudak dışına çıkabilmesidir. Bu yüzden fazla tercih edilmeyebilirler.

Yağ Dolgusu :

Kişinin kendi vücudundan alınan yağ dokusu bir işlemden geçirilerek dudaklara enjekte edilir. Herhangi bir riski ve zararı yoktur. Bu dolgu malzemedir insan vücudundan çekilir ve çekilen yağ hücrelerinin belli aşamalardan geçerek enjekte edilir. Bu yöntem bir kaç kez tekrarlanarak etkili bir dudak görünümü kazanılabilir. Uygulama sonunda şişlikler birkaç günde geçer. Kolay bir uygulamadır. Kişi uygulama sonrasında günlük hayatına devam edebilir.

Deri Hücrelerinden Dolgu : 

Zararsız, alerji riski olmayan kolay uygulama yöntemlerinden biri de deri hücrelerinden dudak dolgusu elde etme yöntemidir. Deri altı dokusu ve yağ hücreleri karıştırılarak doku kokteyli şeklinde dudaklara enjekte edilir. Bu yöntemde konulan hücrelerin bir kısmen eridiği için 2-3 defa tekrarlamak gerektirir. Bu yöntemde bir çok bayan tarafından tercih edilmektedir.